Hoe zaai ik een nieuw gazon in?
Voor een mooi gazon is het belangrijk dat je kiest voor het juiste graszaadmengsel, zorg je voor een goed zaaibed en zaai je de juiste hoeveelheid graszaad. In een paar stappen leggen we uit hoe wij dat aanpakken:
- Kies een graszaadmengsel dat past bij het gebruik. Voor een mooi gazon gebruiken wij speelgras. Dit gras is bestand tegen een stootje en heeft een hoge sierwaarde. Zoek je graszaad voor bijvoorbeeld een speelveld? Dan kun je het beste sportvelden gras gebruiken. Ligt je gras bijna de hele dag in de schaduw? Kies dan schaduwgras. We hebben een uitgebreid assortiment aan graszaad en voor ieder gebruik een oplossing. We geven je graag advies!
- Nu start je met het maken van een zaaibed. De basis van een mooi gazon is een goed zaaibed.
- Verwijder het bestaande gras of begroeiing. Zorg voor zo min mogelijk stenen.
- Spit de grond.
- Verrijk de grond met een bodemverbeteraar. Dit bevordert het bodemleven en zorgt straks voor een gezonde grasmat.
- Frees de bodemverbeteraar door de bovenste 10 cm van de grond.
- Daarna kun je starten met het egaliseren. Dat kun je doen met een lange lat of rij. Bij grote gazons vanaf 400m2 gebruiken we een lasergestuurde egaliseermachine. Die zorgt voor een perfect strak resultaat met de gewenste afwatering.
- Na het egaliseren bemest je de grond met gazonmest speciaal voor de aanleg van een gazon. Dit geeft het jonge gras extra energie om te groeien tot een dichte grasmat.
- Het gras zaaien kan beginnen! Dit is een secuur werkje. Gebruik de juiste hoeveelheid graszaad. Voor het zaaien van gras gebruik je 2,5 kg graszaad per 100 m². Voor doorzaaien is dat 1,5 kg graszaad per 100 m². Zaai kruislings. Dus eerst in de lengte en daarna nog een keer in de breedte en zorg dat het graszaad mooi verdeeld is.
- Hark het graszaad licht in, zodat het beschut ligt in de grond.
- Vervolgens wals je met een grasrol over het zaaibed, zodat het graszaad in de grond zakt.
- Afhankelijk van de temperatuur en vochthuishouding verschijnen na 1 tot 2 weken de eerste nieuwe grassprietjes.
- Als er al flink wat gras opstaat is het bijna tijd om te maaien. Wals voor het maaien het gras nog een keer aan met een gazonrol. Zo druk je eventuele omhooggekomen steentjes en oneffenheden weg. Maai de eerste keer als het gras ongeveer 6 cm hoog is en maai het de eerste keer niet te kort! Hou ongeveer 5 cm aan. Vervolgens bouw je bij de volgende maaibeurten de hoogte van het gras af naar ongeveer 3 tot 4 cm.
Veel succes! Heb je vragen, neem gerust contact op! Vind je het allemaal te veel gedoe, dan doen wij het graag voor je. Met onze compacte machines kunnen we bijna in iedere tuin terecht en werken we snel en nauwkeurig.
Hoe lang duurt het voordat graszaad opkomt?
Als de omstandigheden goed zijn; voldoende zon, een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celcius en voldoende water, dan zie je de eerste grassprietjes binnen twee weken verschijnen.
Wat kost graszaad?
Bekijk onze webshop voor de actuele prijzen van graszaad. Hier vind je de prijs voor gazongras, schaduwgras, sportvelden gras en paardengras. Neem contact met ons op voor de prijzen van andere graszaadmengsels.
Welk graszaad heb ik nodig?
Kies een graszaadmengsel dat past bij het gebruik van het gras. Ga je een gazon doorzaaien? Kies dan voor een graszaad dat hetzelfde grasmengsel heeft als het gazon.
Voor een mooi gazon gebruiken wij speelgras. Dit gras is bestand tegen een stootje en heeft een hoge sierwaarde.
Zoek je graszaad voor bijvoorbeeld een speelveld? Dan kun je het beste sportvelden gras gebruiken.
Ligt je gras bijna de hele dag in de schaduw? Kies dan schaduwgras.
Maar we hebben ook graszaad voor een dierenwei, wadi, bermengras en onderhoudsarm gras! De keuze is reuze!
We hebben een uitgebreid assortiment aan graszaad en voor ieder gebruik een oplossing. We geven je graag advies!
Hoe diep moet je graszaad zaaien?
De ideale zaaidiepte van graszaad ligt tussen de 0,5 en 1,5 centimeter. Zaai niet te oppervlakking. Het gras heeft een beschermend laagje nodig om goed te kunnen kiemen. Bij te oppervlakkig zaaien kan het zaad uitdrogen, wegwaaien of wegspoelen. Wanneer het zaad te diep ligt, heeft het teveel energie nodig om te kunnen kiemen en zal het minder goed opkomen.
Wanneer kun je het beste gras zaaien?
Gras zaaien kan bijna het hele jaar. Hieronder onze tips:
- De beste periode is van maart tot juni en van augustus tot november.
- In het najaar zie je vaak dat de temperatuur nog goed is om te zaaien, de onkruiddruk is minder hoog dan in het voorjaar en de avonden en ochtenden zijn vaak vochtig, waardoor het zaad sneller zal kiemen.
- Zaai niet als het hard waait. Het zaad is heel erg licht en waait snel weg.
- Een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celcius is een ideale temperatuur om gras te zaaien.
- Zaai bij voorkeur niet bij temperaturen boven de 25 graden. Wil je dit toch, zorg dat dat je dagelijks sproeit.
Kan ik gras zaaien als mijn gazon in de schaduw ligt?
Gras heeft voldoende licht en vocht nodig. Daarom is het altijd lastig om gras dat bijna de hele dag in de schaduw ligt mooi te houden. Met onderstaande tips lukt het om zelf in de schaduw een mooie gazon te hebben:
- Gebruik graszaad dat geschikt is voor veel schaduw: schaduwgazon of schaduwgras.
- Maai het gras wekelijks van maart t/m november.
- Zorg voor voldoende vocht als er een boom in het gras staat. Een boom onttrekt veel vocht uit de bodem.
- Bemest het gras regelmatig. Gebruik in het vroege voorjaar speciale bemesting om de wortelgroei te stimuleren, strooi vervolgens iedere zes tot acht weken onderhoudsbemesting, strooi in het najaar herfstbemesting en in de winter gazonkalk voor een goede pH.
- Als er een boom in het gras staat, maak dan rond de boom een boomspiegel en bedek deze met vochthoudend materiaal, zoals boomschors.
- Verticuteer het gras jaarlijks en zaai het gazon vervolgens door met schaduwgras.
- Verwijder bladeren, vruchten en zaden van een boom.
Hoeveel graszaad moet je per m² zaaien?
Voor het zaaien van gras kun je 2,5 kg graszaad per 100 m² aanhouden. Ga je een gazon doorzaaien na het verticuteren, houdt dan 1,5 kg per 100 m² aan.
BESTEL GRASZAAD
Bekijk hier hoe wij gras zaaien.
Hoe vaak moet ik sproeien na het gras zaaien?
De grond moet vochtig blijven, anders kiemt het zaad niet. Sproei ongeveer drie keer per dag een uur. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden. Bij een vochtige herfst hoef je bijna niet te beregenen, maar in de droge zomer of voorjaar zorg dat de grond waar het graszaad in ligt, licht vochtig blijft en het gras als het opkomt niet uitdroogt.
Wanneer mag ik het gras voor de eerste keer maaien na inzaaien
Bij optimale omstandigheden kun je het gezaaide gras al snel voor de eerste keer maaien. Dit kan wanneer het gras ongeveer 6 cm lang is. Laat het gras niet te lang worden en maai de eerste keer niet te kort. Je kunt voor de eerste keer maaien ongeveer 5 centimeter aanhouden. Dan kan het gras zich weer makkelijk herstellen na een maaibeurt.
Extra tip: Wals het gazon voordat je de eerste keer gaat maaien nog even aan met een gazonrol. Dan druk je omhooggekomen steentjes of oneffenheden in de bodem. Wacht tot het gras weer omhoog staat en je kunt aan de slag met de grasmaaier.
Wat is beter, gras zaaien of graszoden leggen?
Het is allemaal goed gelukkig, het ligt vooral aan je geduld.
Gras zaaien
Wil je gras zaaien dan duurt het een paar maanden voordat je een mooie grasmat hebt. Bovendien is het beter om het gras gedurende een aantal maanden zo min mogelijk te betreden. Gras zaaien is vooral interessant bij grotere gazons vanaf 400 m² of bij gras met een bepaalde gebruiksfunctie: dierenwei, bermen, speel/sportvelden of bloemenwei. Het voordeel van gras zaaien is dat het gras vaak wat beter tegen een stootje kan, omdat de wortels zich beter kunnen ontwikkelen.
Graszoden
Wil je snel een mooi groen gazon. Kies dan voor graszoden. Je hebt dan binnen een dag een prachtig groen gazon. Het gras heeft al minimaal een jaar gegroeid en is in die tijd al zo'n 100 keer gemaaid.
Na het leggen zijn de graszoden al binnen twee weken vastgegroeid en kun je het betreden. Graszoden zijn geschikt voor alle soorten en maten gazons. Wij leggen graszoden aan in tuinen van 10m² tot 5000m². Ook kun je bij ons terecht als je zelf aan de slag wilt met graszoden. Je kunt de graszoden afhalen of wij bezorgen de graszoden bij je thuis.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
​Vraag een vrijblijvende offerte aan of bestel graszoden of graszaad via onze webshop.
Hoe kan ik veldbloemen zaaien?
De beste start voor een mooie bloemenrand of bloemenwei is een vals zaaibed.
- Maak een vals zaaibed:
- Verwijder gras, begroeiing en stenen.
- Spit of frees een bodemverbeteraar door de grond.
- Egaliseer de grond met een hark.
- Laat de onkruidzaden in de grond op komen.
- Haal het gekiemde onkruid weer weg.
- Egaliseer de grond opnieuw met een lange lat of rij.
- Daarna zaai je het bloemenmengsel in.
- Meng de zaden met zand, daardoor kun je het zaad mooi egaal verdelen. Houd ongeveer een flink hand zand aan per 10 m².
- Wals het zaad aan met een gazonrol, zodat het in de bodem zakt.
- Zorg dat de bloemen in de kiemfase voldoende vocht krijgen.
- Je hoeft de bloemen geen mest te geven. Zo min mogelijk mest, geeft de mooiste bloemen.
Neem contact op voor ons uitgebreide assortiment bloemenmengsels!
Wil je een bloemenwei inzaaien of bloemenstrook?
Onze zaaimachine is speciaal ontwikkeld voor het zaaien van bloemzaad. Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag een offerte aan.
Wanneer kan ik bloemen zaaien?
Het tijdstip van veldbloemen zaaien is helemaal afhankelijk van het type bloemenmengsel dat je wilt zaaien. Sommige bloemzaden zaai je in de herfst om volgend jaar een bloemenpracht te krijgen, andere veldbloemen zaai je het in vroege voorjaar of in het voorjaar tot juni om hetzelfde jaar nog resultaat te zien. De keuze is reuze!
Wij geven je graag advies. Neem contact op voor ons uitgebreide assortiment bloemenmengsels.
Hoe kan ik kale plekken in mijn gazon inzaaien?
Kale plekken in het gazon zijn natuurlijk hartstikke zonde. Gelukkig kun je het herstellen door het gazon door te zaaien.
- Haal eventueel dood gras weg.
- Hark de kale plek los.
- Zorg dat de grond mooi vlak is.
- Zaai de kale plek in met een graszaad dat hetzelfde grasmengsel heeft als het gazon.
- Hark het graszaad licht in, zodat het beschut ligt.
- Wals de kale plek met een gazonrol, zodat het graszaad in de bodem zakt.
- Geef het hele gazon gazonmest (zo voorkom je dat je de bewuste plek overbemest).
- Zorg dat je de pas ingezaaide plek extra vochtig houd, zodat het zaad goed kan kiemen
Heb je meerdere kale plekken in het gazon? Dan kun je overwegen om het gazon te verticuteren en machinaal door te zaaien. Binnen een paar weken geniet je weer van een mooie grasmat!
Wanneer moet ik mijn gazon verticuteren?
Grasresten en mossen vormen namelijk een dichte viltlaag tussen het gras, waardoor het gras en de graswortels onvoldoende licht, vocht en lucht opnemen. Door jaarlijks te verticuteren en door te zaaien, zorg je dat het gazon in topconditie blijft.
Het gazon verticuteren en doorzaaien kan het hele jaar. Het beste tijdstip is in het voorjaar van maart tot juni en in het najaar van september tot november. Vooral het najaar is een goede tijd om te verticuteren en door te zaaien. De onkruiddruk is dan lager dan in het voorjaar en lucht is dan vaak veel vochtiger dan in het voorjaar.
Hoe zaai ik een gazon door?
Je gaat het gazon doorzaaien als je veel last hebt van kale plekken, mossen, onkruiden en wilde grassen in het gazon.
- Verticuteer het gras om mossen, onkruiden en wilde grassen te verwijderen.
- Kies een graszaad dat hetzelfde grasmengsel heeft als je gazon.
- Zaai het gras kruislings in door eerst in de breedte te zaaien en vervolgens in de lengte.
- Gebruik ongeveer 1,5 kg graszaad per m²
- Wals het gazon met een gazonrol, zodat het graszaad in de bodem zakt.
- Zorg dat het gazon vochtig blijft, zodat het graszaad goed kan kiemen.
Is je tuin groter dan 400 m², dan kun je overwegen om het gazon machinaal door te zaaien. Bekijk hier onze werkwijze of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Hoe kan ik gras zaaien na het verticuteren?
Na het verticuteren ziet het gazon er niet mooi uit, gelukkig zal dit snel veranderen nadat je het gazon doorzaait:
- Kies een graszaad dat hetzelfde grasmengsel heeft als je gazon.
- Zaai het gras kruislings in door eerst in de breedte te zaaien en vervolgens in de lengte.
- Gebruik ongeveer 1,5 kg graszaad per m²
- Wals het gazon met een gazonrol, zodat het graszaad in de bodem zakt.
- Zorg dat het gazon vochtig blijft, zodat het graszaad goed kan kiemen.
Is je tuin groter dan 400 m², dan kun je overwegen om het gazon machinaal door te zaaien. Bekijk hier onze werkwijze of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Wat is mini loonwerk?
Mini loonwerk is loonwerk voor hoveniers, infrabedrijven en aannemingsbedrijven met compacte tuinmachines. Deze compacte machines passen in bijna iedere tuin, bedrijfshal, kas of trayveld. Met deze machines werken we snel, nauwkeurig en efficiënt.
Ons machinepark bestaat uit verschillende zaaimachines en doorzaaimachines, een lasergestuurde kilverbak en verschillende grondgewerkingsmachines; o.a. triltand, frees, spitmachine, diepwoeler, overtopfrees en een mestverspreider.
Staat uw vraag hier niet bij?
Stel dan uw vraag via onderstaand formulier. We nemen binnen 48u contact met je op.